achtergr


Chi

Chi is energiestroom. Chi stroomt door de kanalen (meredianen) in een ingewikkeld netwerk van banen en verbindingen tussen organen. Twaalf hoofdkanalen stromen vlak onder de huid en zijn genoemd naar de organen waar zij mee beginnen. Met behulp van een Shiatsu behandeling kunnen deze gemanipuleerd worden met als doel het lichaam en de psyche weer in balans te brengen.

De Vijf Elementen Theorie

De vijf elementen theorie heeft zich naast die van Yin en Yang ontwikkeld en verduidelijkt de manier waarop Chi in de natuur naar voren komt. Chi verschijnt in vijf fasen (elementen) namelijk hout, vuur, aarde, metaal en water. De theorie geeft inzicht in hoe de energie van de ene in de andere toestand kan veranderen. Elk element heeft bepaalde kenmerken en beheert verschillende delen van het lichaam en de emoties. Ook zijn in alle elementen Yin en Yang kwaliteiten te vinden.
De Shiatsu-gever gebruikt ook deze theorie om een beeld te krijgen van de Shiatsu-nemer om zo een persoonlijke en gerichte behandeling te kunnen geven.

Moxa

Het begrip moxa komt uit het Japanse woord 'mogusa' wat weer overeenkomt met het Chinese 'jiu'. Hiermee bedoelt men de handeling van het verbranden van Artemisia vulgaris (beivoet) als kegel of (moxa) sigaar, op of bij de huid op een acupunctuurpunt. De aangestoken bijvoet zorgt voor een diepe warmte invloed op een zojuist benoemd punt.

Het betreft dus een lokale warmte behandeling, die bij het paard meestal gedaan wordt met de moxa-sigaar, aangestoken nadert men het te behandelen acupunctuurpunt met rustige cirkelvormige bewegingen.

chi
vijf-elementen
moxa-sigaar